Free Web Space | BlueHost Review  

Tutorial Word | Lectii | previous | next |

11. Introducere īn procesorul de texte WORD

Word- ul este unul din cele mai populare procesoare de texte din lume, fiind foarte raspāndit īn Romānia, practic el exista pe orice calculator de la noi. Este inclus īn pachetul Office al firmei Microsoft si se gaseste sub diferite variante cum ar fi Word 2, Word 6, Word 95, Word 97 si Word 2000. Din punct de vedere al īncepatorului diferenta dintre aceste versiuni nu este importanta, el putānd sa īnvete īn orice versiune putānd apoi sa se descurce fara probleme īn oricare alta.

Obiective

Dupa aceasta lectie, veti sti:


Lectie

Notiuni de baza

Īn editarea textelor apar o serie de notiuni care trebuie explicate de la bun īnceput pentru a evita unele confuzii care ar putea apare la setarea unor parametri care intervin īn aceasta activitate. Īn continuare vor fi descrise aceste notiuni.


Font -ul

Font-ul este de fapt tipul de litera cu care dorim sa lucram. Īn Word exista o multime de astfel de fonturi din care cele mai uzuale sunt Arial, Courier, Times New Roman, Verdana. Aceste denumiri au fost tiparite cu literele corespunzatoare.

Dupa ce s-a ales tipul fontului trebuie aleasa marimea (Font size) din caseta de dialog Format/Font sau direct din toolbar -ul Formatting (vezi fig.1).

Word -ul ofera marimea implicita 10 dar cea mai buna marime este 12 pentru ca se vede bine la imprimanta. Chiar si acest text este scris cu font de 12. Fonturile pot fi de tip regular, bold sau italic asa cum se va vedea īn exercitiile pe care o sa le faceti.


Paragraph

Paragraph -ul este un grup de caractere scris īntre doua apasari pe tasta ENTER. Acesta se mai poate numi si aliniat. Parametri paragrafului sunt distantele dinainte si de dupa el, distantele de la marginile textului pāna la marginile paragrafului (indentare), distantele dintre rānduri (line spacing), eventual marimile Tab -urilor.

Un paragraf poate fi aliniat la stānga sau la dreapta, centrat sau simetric fata de margini.

Tab -ul este un caracter special format din doua sau mai multe spatii. Se introduce īn text cu ajutorul tastei Tab.


Style

Style este o structura operationala care include un grup de caracteristici de formatare a paragrafelor. Aceasta structura are un nume cu care poate fi identificata.

Caracteristicile de baza ale stilului se introduc cu ajutorul comenzilor Font si Paragraph din optiunea Format a meniului principal.

Word -ul ne pune la dispozitie cāteva stiluri predefinite dintre care cel implicit este stilul Normal. Īntr-o lectie viitoare o sa īnvatati sa va creati propriile stiluri.


Template

Template sunt niste documente sablon care contin mai multe stiluri predefinite. Pe lānga documentele sablon oferite de Word vom īnvata īntr-o lectie viitoare sa ne construim propriile fisiere sablon.


Selectare text

Selectare text este operatia prin care pregatim un fragment de text pentru o prelucrare ulterioara (copiere, mutare, schimbare proprietatilor etc). Aceasta operatie se executa tinānd apasat butonul stāng al mouse -ului si tragāng cursorul peste text.


Clipboard

Clipboard este memoria temporara īn care se pune un text īnainte de a fi mutat sau copiat. Textul ramāne īn aceasta memorie pāna cānd se īncarca altul.


Interfata grafica

La pornirea Word -ului, se deschide fereastra aplicatiei

 1. Bara de titlu (aici apare numele fisierului care contine documentul)
 2. Meniul principal
 3. Toolbar-ul "Standard" ( Bara de operare "Standard" )
 4. Toolbar-ul "Formatting" sau bara de editare/formatare a textului
 5. Rigla orizontala
 6. Bara de rulare verticala a ferestrei document
 7. Bara de rulare orizontala a ferestrei document
 8. Bara de stare a aplicatiei
 9. Moduri de vizualizare a documentului
 10. Rigla verticala
 11. Spatiul īn care se scrie textul

Īn continuare vor fi explicate cāteva din referintele de mai sus. Unele n-au nevoie de explicatii rolul lor fiind evident.


Meniul principal al editorului de texte Microsoft Word

Acest meniu contine grupuri de comenzi puse īn spatele unei optiuni. Aceste optiuni sunt:


Meniul File

<FILE> <NEW>

Ne apare o fereastra , in care putem specifica ce vrem sa cream , putem crea un nou document , sau un model (template) .

Cand cream un nou document trebuie sa specificam la inceput doar modelul dupa care cream documentul .

Un model este un sablon pe care se bazeaza un document. Modelul poate contine elemente de grafica , de formatare si anumite texte ce raman neschimbate.

In fereastra de dialog daca specificam document cream un nou document , daca selectam template cream un nou model (modelele sunt fisiere ce au extensia DOT). Deci noi putem crea astfel de modele , putem modifica modele existente (deschizand fisierul corespunzator cu extensia dot , modificand continutul sau si dupa aceea salvandu-l .

Deschidem un document existent al carui continut, eventual, il putem modifica .

Inchidem documentul din fereastra document curenta . La inchidere daca documentul a fost modificat si nu a fost salvat , vom primi un mesaj de avertizare. Astfel putem sa salvam , sa nu salvam , sau sa continuam editarea documentului.

Salvam documentul curent (documentul in care se gaseste cursorul) . Daca documentul are un nume si un format specificat (o extensie stabilita) , documentul se salveaza in acelasi folder cu aceasi nume si extensie , altfel trebuie specificat unde sa se salveze , numele si formatul.

<FILE> <SAVE AS>

Diferenta fata de optiunea de mai sus este ca de fiecare data cand salvam un document il putem salva in alt folder cu un alt nume si alta extensie . Obs Cand salvam un document documentul se salveaza sub un anumit format , deci un alt editor de texte poate sau nu sa-l recunoasca.

<FILE> <PAGE SETUP>

Permite modificarea distantei intre text si colturile hartiei .

<FILE> <EXIT>

Parasirea editorului de texte.


Meniul Edit

Marcarea (selectarea) unei portiuni de document. Pentru a marca o portiune dintr-un document procedam in modul urmator :

Obs Pentru a selecta tot documentul curent procedam in modul urmator : <EDIT> <SELECT ALL>,

<EDIT> <CUT>

Putem copia o parte dintr-un document , altundeva in alta pozitie in acelasi document sau in alt document . Pentru a copia procedam in modul urmator :

Putem sterge o portiune din document . Pentru a sterge procedam in modul urmator :

Obs Putem sterge , copia , muta : text , tabele , imagini , orice este continut intr-un document.

<EDIT> <UNDO TYPING>

Anulam ultima operatie efectuata . De exemplu daca ultima operatie efectuata era stergerea unui tabel , prin operatia de anulare se reface tabelul . Prin acesata operatie putem deci anula operatiile efectuate ( pas cu pas ).

<EDIT> <REPEAT TYPING>

Repetam operatia anulata . Deci Repeat Typing si Undo Typing sunt operatii contrare.

<EDIT> <FIND>

Cautam un cuvant ( o succesiune de caractere) . Pentru a cauta un cuvant procedam in modul urmator :

<Edit> <Find>

Inlocuim un cuvant cu un alt cuvant . Procedam in modul urmator :


Meniul View

Word ofera mai multe moduri de lucru ( specifica modul in care se afiseaza documentul pe ecran ).

<View> <Normal>

Este modul implicit de lucru , sunt vizibile toate formatarile textului , unele lucruri insa sunt simplificate , antetele nu sunt vizibile , notele de subsol nu sunt afisate.

<View> <Outline Layout>

Este modul schita , in acest mod in partea stanga a ecranului ne apar titlurile din document.

<View> <Page Layout>

Este modul pagina , afiseaza textul asa cum va aparea pe pagina tiparita . In acest mod calculatorul este mai solicitat si s-ar putea ca unele operatii sa le execute mai incet (necesita mult timp) .

<View> <Ruller>

Permite vizualizarea sau eliminarea riglei .

<View> <Full Screen>

Vizualizarea documentului pe intregul ecran.

<View> <Zoom>

Focalizarea ecranului , modificarea dimensiunii in care sa ne apara o pagina .


Meniul Insert

Meniul permite inserari in document.

<Insert> <Page Number>

Numerotarea paginilor documentului , in interiorul documentului , se precizeaza unde sa se insereze numarul paginii si se specifica formatul in care sa apara.

<Insert> <Date and Time...>

Inseram data sau ora.

<Insert> <Simbol>

Inseram caractere speciale

<Insert> <Comment>

Inseram comentarii.

<Insert> <Picture>

Inseram imagini . Putem insera imagini dintr-un fisier de acest fel <From File...>, putem desena noi <AutoShape> sau putem scrie cu caractere care au aspect neconventional <Word Art>

<Insert> <Text Box>

Inseram o zona de text , in care putem introduce un text. Textul il putem insera si peste imagini.

<Insert> <Object>

Inseram diferite obiecte de la alte aplicatii windows.

<Insert> <Footnote>

Este o operatie de adaugare de antete si subsoluri.


Meniul Format

Prin formatare intelegem modificarea proprietatilor , de exemplu in cazul textului inseamna modificarea dimensiunii , stilului caracterelor , litere italice , ingrosate , etc. In bara de meniu optiunea avem facilitati de formatare.

<Format> <Font>

Formatarea textului Pentru a scrie un text incepand dintr-o pozitie de un anumit format procedam in modul urmator :

Modificam distanta dintre linii.

<Format> <Bullets and Numbering>

Formatam sau inseram liste numerotate sau marcate (inserarea mai rapida o putem efectua prin selectarea optiunilor din bara de formatare ) . Listele numerotate si listele marcate sunt unelte de formatare folositoare pentru prezentarea informatilor in document . Listele marcate (Bulleted) se folosesc pentru informatii legate intre ele , dar care nu au o anumita ordine . Listele numerotate se folosesc pentru informatii ce trebuiesc parcurse intr-o anumita ordine.

Pentru a crea o lista intr-un text existent procedam astfel :

Pentru a deselecta o lista procedam ca si in cazul crearii.

Pentru a crea o lista pe masura ce introducem textul procedam astfel :

Aranjarea textului in coloane Word pentru Windows creaza coloane in stil ziar , in care textul continua de la sfarsitul unei coloane la inceputul coloanei alaturate. Se pot crea doua coloane , trei sau mai multe .

Coloanele pot avea aceeasi latime sau latimi diferite (latimea se poate specifica). Se poate aplica oricare din aceste formate oricarei parti selectate a documentului , intregului document sau de la cursorul text in continuare.

Pasii ce trebuie urmati :

Obs Pentru a vedea toate coloanele pe ecran in timpul editarii trebuie lucrat in mod pagina.

Modificarea coloanelor Pentru a modifica coloanele existente se parcurg urmatorii pasi :


Meniul Tools

Corectarea documentului Folosirea verificatorului ortografic

Verificatorul ortografic va ajuta la verificarea si corectarea ortografiei cuvintelor in document. Word verifica apartenta cuvintelor la un dictionar standard si anunta cand gaseste un cuvant necunoscut . In acest caz cuvantul se poate ignora , sau se poate inlocui cu unul din dictionar sau il adaugam dictionarului.

Pentru a verifica o portiune de document , se selecteaza aceasta portiune , pentru a verifica intregul document ne pozitionam la inceput , dupa aceea ,<Tools><Spelling>

Cand este gasit un cuvant care nu apartine dictionarului este selectat si se afiseaza cutia de dialog a corectorului automat. In casuta Not in Dictionary se afiseaza cuvantul care nu apare in dictionar .

Daca Word a gasit in dictionar cuvinte asemanatoare cu cel necunoscut , le listeaza in lista Suggestions . Se poate alege una din urmatoarele optiuni :

Obs Dictionarul (Thesaurus), permite gasirea sinonimelor unui cuvant . Pentru a gasi sinonimele unui cuvant procedam in modul urmator :


Meniul Table

Facilitati de lucru cu tabele avem in meniul <Table>

<Table><Draw Table>

Putem crea tabele . Ne apare o bara de instrumente , cu ajutorul carora putem efectua diferite operatii . De exemplu cu ajutorul creionului trasam linii ( initial desenam un dreptunghi dupa aceasta operatie trasam linii orizontale , verticale ) , cu ajutorul buretelui putem sterge linii ,etc.

<Table><Insert Table>

Cream un tabel ( in acest tabel linile si coloanele sunt distribuite uniform ). Trebuie sa precizam numarul de linii , numarul de coloane , distanta intre coloane . In aceasta faza putem specifica formatul in care sa ne apara tabelul.

Latimea linilor nu trebuie specificata deoarece ea se modifica odata cu introducerea textului . Latimea coloanelor o putem modifica cu ajutorul mouse-ului (ne pozitionam cu mouse-ul pe linia de demarcatie verticala , apasam butonul stang si, tinand butonul apasat, miscam mouse-ul spre stanga sau spre dreapta , vom observa ca se modifica latimea coloanelor.

<Table><Insert Row>

Inseram linii.

<Table><Select Row>, <Table><Select Column >, <Table><Select Table>

Selectam o coloana , o linie sau intregul tabel.

<Table><Delete Cells>

Efectuam o stergere:

Sterge linile de demarcatie intre mai multe celule marcate , astfel reunim mai multe celule.

<Table><Split Cells>

Imparte celule marcate in mai multe subcelule.

<Table><Distribute Rows Evenly>, <Table><Distribute Columns Evenly>

Distribuie distanta intre linii si coloane uniform.

<Table><Split Table>

Taierea tabelului dupa o linie in doua subtabele.


Meniul Window

In Word intr-un moment dat putem avea deschise mai multe documente putem trece usor dintr-un document in altul , putem copia sau muta parti dintr-un document in altul . Trecerea dintr-un document in altul o putem realiza din <Window> prin selectarea numelui documentului corespunzator .

Semnificatia optiunilor in meniul Window e urmatoarea :

<New Window> se creeaza o copie a documentului curent , intr-o noua fereastra .

<Arrange All> apar in fereastra curenta toate documentele (fiecare intr-o fereastra separata).

<Split> decupam un document in mai multe.


Meniul Help

Ne ofera informatii ajutatoare despre folosirea editorului de texte , facilitatile oferite.


Toolbar -ul Standard

Īn continuare este prezentat acest toolbar cu explicatiile de rigoare Semnificatia acestor butoane este urmatoarea:

 1. Īnceperea unui nou document
 2. Deschiderea unui document existent
 3. Salvarea documentului curent
 4. Deschiderea casetei de dialog pentru tiparirea documentului curent
 5. Previzualizarea documentului īnainte de tiparire
 6. Corectarea ortografiei
 7. Cu acest buton se decupeaza textul selectat īn vederea mutarii
 8. Textul selectat este pregatit pentru copiere (este trecut īn clipboard)
 9. Textul din clipboard este plasat īn noul sau loc (Paste)
 10. Cu acest buton se schimba proprietatile unui paragraf (destinatie) dupa proprietatile altui paragraf (sursa)
 11. Anuleaza ultima comanda (Undo)
 12. Reface comanda anulata (inversul lui undo)
 13. Inserare/Editare Hyperlink
 14. Bara de instrumente Web
 15. Tabele si borduri
 16. Insereaza tabele
 17. Insereaza o foaie Excel
 18. Punerea textului pe coloane
 19. Activeaza toolbar -ul pentru desenare
 20. Harta documentului
 21. Arata/Ascunde limitatorul de paragraf
 22. Marire/micsorare document
 23. Butonul pentru asistenta (Help)

Toolbar-ul Formatting

Acest toolbar contine cele mai des folosite instrumente pentru formatarea unui text. De aici se poate seta stilul, fontul, marimea fontului, alinieri etc. Īn continuare este prezentat acest toolbar.

Semnificatia notatiilor este urmatoarea:

 1. Activarea/Afisarea stilului curent
 2. Activarea/Afisarea fontului curent
 3. Stabilirea/Afisarea marimii fontului (font size)
 4. Stilurile fontului - B: bold, I: italic, U: underline (subliniat)
 5. Alinierile posibile ale unui paragraf
 6. Butoane de configurare a numerotarii si marcarii paragrafelor
 7. Butoane pentru selectarea modului de aliniere a liniilor de text īn cadrul paragrafului curent
 8. Butoane pentru specificarea fondului respectiv fontului

Bara de stare a aplicatiei

Īn aceasta bara se pot vedea numarul de pagini, pagina curenta, linia si coloana īn care se afla cursorul, distanta de la marginea superioara a paginii pāna la cursor data īn cm si o serie de indicatori ai modului de lucru.


Practic

Cu ce am īnvatat īn aceasta lectie suntem īn masura sa editam un prim text. Ca exercitiu va trebui sa reproduceti textul dintre cele doua linii de mai jos.

 1. Creati un nou document.

2. Creati un fisier

3. Salvati fisierul sub un alt format.

4. Cautati un alt editor de texte, si verificati daca editorul de texte respectiv recunoaste formatul respectiv.

5. Creati urmatorul document (deci sa aibe aceasta forma)

6. Ca exercitiu:

7. Textul de editat:

File - contine comenzi

1. legate de fisiere (New, Open, Close, Save, Save As, Save As HTML),

2. de printare (Page setup, Print preview, Print)

3. destinatia fisierului (Send To).

Toate aceste comenzi sunt foarte sugestive si firesti, ele trebuie numai verificate īn practica pentru a le īntelege cu adevarat.

Edit - contine comenzi legate de editarea textului cum ar fi:

View - contine comenzi care se refera la vizualizarea textului īn pagina.

Insert - contine comenzi cu care se pot face diferite inserari īn text īn pozitia īn care se gaseste cursorul.

Format - contine comenzi referitoare la diferite formatari pe care editarea le impune.

Tools - contine o serie de comenzi legate de gestionarea textului si particularizarea Word -ului.

Window - aceasta optiune este folosita īn special pentru afisarea unui anumit document atunci cānd avem mai multe deschise.

Help - cu aceasta optiune putem accesa modulul de asistenta oferit de aceasta aplicatie.


GO TO.... | Index lectii | previous"Aranjarea pe coloane. Numerotarea paginilor. Liste" | next "Editarea completa a unui text simplu " |

Utilizarea editorului de texte Microsoft Word
©2000-2002 Grup Scolar "Traian Vuia" Tg. Mures - ROMANIA

ing. Angela Ugran

URL: http://www.lictraianvuia.150m.com/angi/informatica.html